Pečivo je často základem naší stravy, i když by to tak být nemělo a není to pro naše tělo zrovna vhodné, často se k němu uchylujeme velice často. Snídaně jsou jasné, mnohdy pečivo i svačíme, obědváme, večeříme…. My Češi si potrpíme především na čerstvý kmínový chléb a na rohlíky, taktéž čerstvé. Jaké pečivo kupovat a na co si dát při nákupu pozor?
povrch bagety
·         Nákup pečiva
Pokud kupujete čerstvé pečivo, pak asi víte, že kvalita jednotlivých pekáren a dodavatelů pečiva se hodně liší. A zdaleka ne vždy je pečivo opravdu čerstvé. Pokud si čtete štítky, které jsou u pečiva umístěny, pak asi víte, že spousta pečiva je ze zmrazeného polotovaru. Celkové složení pečiva se mnohdy dozvíte až po dlouhém doptávání se personálu a mnohdy ani to ne. Bohužel realita je taková, že dohledat složení pečiva hned je v podstatě nemožné a až ho získáte, budete se možná divit. Specialitou jsou třeba různé kaiserky, u kterých se dozvíte, že jsou třeba cereální. Často jsou ale i dobarvované třeba karamelem.
·         Balené pečivo
Balené pečivo je kapitolou samo pro sebe. U baleného pečiva absolutně nepočítejte s tím, že by mohlo být čerstvé a chutné. Je to prostě nouzovka pro ty, kteří nemají jinou možnost. Kapitolou samo pro sebe jsou třeba burgerové housky, které jsou tak sladké, že nejsou k masu v podstatě použitelné.
Kupované pečivo
·         Když si chcete pochutnat
Pro milovníky pečiva, kteří nechtějí dělat kompromisy, jsou tu specializované pekárny a prodejny, kde si můžete koupit opravdu chutné pečivo, které je navíc často kváskové. Kváskové pečivo je obecně chutnější a také prospěšnější pro naše tělo. Tohle pečivo je sice trochu dražší než to supermarketové, ale ta chuť za to opravdu stojí. Koupit si můžete pravé francouzské bagety, český kváskový chléb, americké donuty… Chce to jenom najít si svoji oblíbenou prodejnu, kde budou mít pečivo takové, jaké vám chutná.