V roce 1911 si japonský buddhistický zenový mnich dovezl z Číny semínka čajovníku, která posléze zasadil ve svém chrámu. Když zjistil, že je mnohem chutnější než všechny čaje, které se připravovali v Japonsku, začal vymýšlet různé způsoby jeho přípravy.
Do té doby byl známý jen postup spaření a vaření lístků. On však objevil, že dostane mnohem výraznější a lepší chuť, kdy se rozemelou na žulových mlecích kamenech na jemný prášek a poté se zalijí vodou.
kontrola čaje
Obsahuje antioxidanty, které zpomalují přibírání na váze. Jsou to minerály, chlorofyl a aminokyselina L-Theanine. Ta navozuje pocit hluboké relaxace bez ospalosti. Dokáže zlepšit náladu, vylepšuje paměť a nabudí organismus.
Je to japonský zelený čaj, který roste na polích, jež se zastiňují na poslední čtyři týdny před sklizní. Tím získá svou typicky zelenou barvu, protože díky šeru si musí vytvářet více chlorofylu.
sušení čaje
Ale i aminokyselina L- Theanine je díky stínu produkována v nadměrném množství a výsledkem je lahodná a plná chuť čaje.
Jeho dalším plusem je uvolňování hladkého svalstva v průduškách, zvyšuje renální krevní průtok i krevní tlak. Zrychluje tep. Aby měl tyto účinky, je nutné pít víc než jeden šálek denně.
Jeho sběr probíhá na začátku května. Listy se trhají jedině ručně. Okamžitě po sběru se odnáší do továrny, kde začne postupná přeměna na jemný prášek.
Listy jsou nejdříve dány do páry. Horká pára udrží listy čerstvé a zajistí, aby všechny živiny v nich zůstaly.
Díky tomuto procesu přijdou o pětinu své váhy. V tuto chvíli se nazývá Aracha, což se dá přeložit jako surový čaj. Poté ho začnou posuzovat odborníci. Zkoumají barvu, kvalitu a chuť čaje.
Konečný výsledek je směs různých odrůd. Na závěr se odstraňují stopky, větvičky a další nechtěné části, aby výsledným produktem byla co nejčistší a nejjemnější dužina z čajové rostliny.
Ta je rozkrájená na stejné části a tím vzniká Tencha.
Konečnou fází je mletí, kdy čaj Tencha je rozemletý na prášek a tím vzniká Matcha tea.
čaj o páté
Odborníci v tradiční čínské a indické medicíně vědí, že slova , jsou pravdivá,protože existují důkazy, že pokud dlouhodobě budete pít zelený čaj obsahující katechiny, prospěje nejen spalování tuků (4x rychleji než obvykle), ale bude i pracovat s jinými chemickými látkami, tudíž zvýší oxidaci tuků a termogenezi. Zlepšuje hladinu cholesterolu, posiluje imunitní systém, protože obsahuje velké množství draslíku, vitamínu A a C, železa, bílkovin, vápníku a vlákniny.
Pít se může, i když jste zdraví, protože má na člověka blahodárné účinky. I když cena je trochu vyšší, není důvod, abyste si ho neoblíbili.